Šta je Zelena lutrija, a šta Zelena karta?

Zelena (DV) lutrija

Lutrija za useljeničke vize ili Zelena lutrija, odnosno Diversity Immigrant Visa Program ili Green Card Lottery je lutrija za dobijanje zelene karte SAD-a. Ovaj program sprovodi se jedanput godišnje od strane State Department-a Sjedinjenih Američkih Država s ciljem povećanja raznolikosti među doseljenicima. Vize se dodjeljuju izvlačenjem u obliku lutrije. Aplikacija koju treba da popunite je BESPLATNA. To je veoma važno napomenuti jer postoje brojne agencije koje žele da uzmu novac za aplikaciju koju možete sami ispuniti putem ovog linka www.dvlottery.state.gov.

Nešto više o samoj proceduri kako da aplicirate pročitajte ovde “Uputstvo za prijavu na Zelenu lutriju”.

Broj godišnje dodijeljenih viza iznosi 50.000. Svake godine u oktobru mesecu se vrši prijava kandidata, a naredne godine u maju mesecu se vrši nasumično izvlačenje u ukupnom broju negde oko 100.000, ove godine je izvučeno tačno 85.000, od čega se podeli 50.000, ostatak otpadne iz odredjenih razloga, poput ne ispunjavanja određenih uslova ili se ljudi predomisle u zadnjem momentu I ne žele da uđu dalje u sam proces.

Osnovni zahtevi da biste učestvovali u lutriji su sledeći:

 • Završena srednja škola, odnosno 12 godina školovanja ukupno što odgovara njihovom školskom sistemu. Ne priznaju trogodišnje srednje škole ili vanredno završene srednje škole bilo da su tri ili četiri godine školovanja. Priznaju jedino u slučaju da ste nakon trogodišnje srednje škole odmah upisali Višu školu i završili. Neće vam priznati ako vam je ostao makar i jedan ispit do kraja, morate imati diplomu Više škole u rukama na dan intervjua. Ukoliko to nemate onda vam je potreban dokaz o radnom iskustvu, odnosno najmanje 2 godine radnog iskustva u zadnjih 5 godina na poslovima za koje treba najmanje dve godine treninga po njihovom sistemu raspodele poslova. Nešto konkretnije na temu radnog iskustva pogledajte na sajtu www.onetonline.org.
 • Zemlja rođenja kandidata ne sme biti isključena iz programa lutrije zelene karte.

 

Zelena karta

Zelena karta ili United States Permanent Resident Card (Green Card) je identifikaciona kartica, koja utvrđuje status stalnog boravka stanaca u Sjedinjenim Državama.

Ona služi kao dokaz da je imalac indentifikacije zvanično nosilac imigrantskih prava kao što su mogučnost življenja i rad u SAD. Nosilac karte mora održavati svoj status i određenim ponašanjem se može ista izgubiti, recimo ako ostanete duže od 6 meseci izvan granica SAD-a, ili ako ne prijavite porez na dohodak, takodje ako počinite neko kriminalno delo. Skoro sam od nekog čula da hoće da oduzmu i ukoliko se preselite, a ne prijavite novu adresu u roku od 10 dana.

Permanent residents ili stanovnici  koji imaju 18 godina ili više, moraju UVEK da nose sa sobom fizički validanu zelenu kartu. Ona važi 10 godina od izdavanja i može se izdati ponovo.
Nosioci zelene karte imaju sva prava kao i državljani US, izuzev da glasaju na izborima.

Nakon 5 godina imate parvo da zatražite američko državljanstvo, uz predhodno ispunjene sve uslove.

(source: wikipedia / foto: pixabay.com)

Podeli Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

You may also like...

10 Responses

 1. Biljana Bozovic says:

  Kako saznati kada je sledeca prijava?

  • Marijana says:

   Pozdrav za vas Biljana

   Prijava je svake godine u oktobru, ali jos uvek nije zvanicno saopsten datum kada pocinje prijava za lutriju 2019. Bice sigurno krajem leta…

 2. Sasa says:

  Pozdrav postovani
  Molio bi vas ako bi mogli da mi pruzite neki odgovor na sledece pitanje:
  Imam zavrsenu 3 godisnju skolu (11 godina).Sad sto se tice radnog iskustva imam i vise od 2 godine ali moje zanimanje se ne nalazi u kategoriji 4 ili 5.
  Radio sam security poslove na bliskom istoku za USA vojsku oko 7 godina.
  Isto tako kontaktirao sam i regrutni centar USA vojske gde mi je receno da mogu da se prijavim ako posedujem green card.
  Interesuje me vase misljenje povodom nepostojanaja mog posla u kategoriji 4 ili 5 s tim sto iskustvo imam preko 9 godina vezano za security poslove ( 7 godina na bliskom istoku za USA vojsku i 2 godine na civilnom aerodromu u Australiji , posao ekvivalentan TSA )
  Hvala vam mnogo unapred . Veliki pozdrav
  Sasa

  • Marijana says:

   Zdravo Sasa, sto se skole tice vidim da i sami znate da ne ispunjavate uslove, a taj drugi deo za iskustvo je po mom misljenju nedorecen, ne znam mnogo o tome i ne bih smela da vas savetujem, takodje ne znam nikoga ko je dobio zelenu preko radnog iskustva pa ne mogu da kazem mnogo na tu temu. Najbolje bi bilo da pistete ambasadi, nadam se iskreno da cete dobiti pravi odgovor.

   Pozdrav za vas iz Chicaga

 3. Mickey says:

  Zdravo,
  Imam zavrsen fakultet, ali radno iskustvo je sa koeficijentom manjim od 7. Koliko sam shvatio instrukcije, za ovu godinu su obavezna oba kriterijuma?

  • Marijana says:

   Cao Mickey,

   ja nisam upoznata sa tim da za ovu godinu traze oba uslova, previse to tesko i nemoguce zvuci da bi bilo istinito hehe 🙂 Ajde provericu pa ako je zaista tako potvrdicu ti. Pozz 🙂

 4. Ana says:

  Dali je neko bio obavešten telefonskim putem o dobijanju zelene karte za vas i porodicu?

  • Marijana says:

   Nazalost to su prevare i ima ih sve vise 🙁 Moracu post o tome da napisem, zgranuta sam koliko je to ucestalo u nasoj zemlji..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *