Najčešće postavljena pitanja

Evo i mene posle malo duze pauze 🙂 Pišem vam jedan super zanimljiv tekst za sve one koji su novi u priči oko zelene karte i koji još uvek nisu iščitali sve moguće forume.

Prolazeći kroz ceo proces oko lutrije do sada, zapazila sam da se vrlo često iznova i iznova ponavljaju pitanja na koje skoro svako od nas dobitnika želi odgovor, ima ih zaista mnogo, a ja sam izdvojila nekoliko za koje smatram da su bitna svakom ko još uvek ne zna mnogo o zelenoj karti. Neka interesantna pitanja su i mene moji prijatelji često pitali, najpopularnije je bilo “Kada možeš prvi put da se vratiš kući?” (čekajte ljudi pa nismo još ni otišli :)).

 

1. Koliko košta prijava na lutriju?

Prijava je BESPLATNA. Nemojte dozvoliti da vas agencije zavaraju i da pokušaju da vam naplate prijavu, pametni ste prema tome to možete uraditi i sami, proces je vrlo jednostavan. Sačekate oktobar mesec i odete na ovaj LINK. Kako ne bih dužila na ovu temu sada ovo je PUTANJA do teksta koji govori isključivo o prijavi na zelenu lutriju.

 

2. Ukoliko sam već popunio/la i poslao/la DS-260 formular, a u međuvremenu se nešto promenilo, šta treba da uradim?

Pričam o periodu od kada ste popunili i poslali formular do trenutka razgovora u ambasadi. Nemojte da se brinete ukoliko napravite grešku u formularu ili ukoliko se nešto promeni od datuma popunjavanja, recimo oženili ste se ili udali, dobili dete… Iako vam zakažu razgovor u ambasadi nema veze, vi možete izvršiti promene u vasem DS-u.

Ukoliko želite izmene pre nego što vam zakažu intervju onda treba da kontaktirate Kentucky Consular Center (KKC), na ovom LINK-u pronađite telefon i e-mail . Ukoliko vam je zakazan razgvor, a javi se potreba za promenom podataka onda kontaktirajte Američku ambasadu u Beogradu, info na sledećem LINK-u.

 

3. Koliki me troškovi očekuju i koliko traje ceo proces dobijanja zelene karte?

Proces kroz koji prolazite traje najmanje 5 meseci (jer tek od oktobra kreću razgovori u ambasadi). U zavisnosti od toga koji ste broj, proces moze trajati i koji mesec preko godinu dana.

Što se troškova tiče, prvo na šta nailazite, a da se plaća je lekarski pregled. Ove godine je došlo do promena u ceni i sada košta 200$, nakon toga sledi razgovor u ambasadi 330$ i poslednja stvar je taksa za izradu zelene karte 220$ (plaća se online), koja se preporučuje da bude plaćena pre odlaska u US. Pored ovih osnovnih tu su i troškovi oko prikupljanja papira i dokumentacije (kao što je izvod iz MUP-a recimo), vakcine (ukoliko ih već ranije niste primali) i ostale sitnice (fotografije, fotokopije dokumenata).

 

4. Da li moram da prevodim dokumenta na engleski pri odlasku u ambasadu na razgovor?

Odgovor je NE. Niko to od vas ne traži, takodje svi konzuli pričaju srpski, tamo rade i naši ljudi tako da nema potrebe za tim.

 

5. Da li moram da znam engleski na intervjuu?

Odgovor je opet NE. Ukoliko konzul krene da priča na engleskom slobodno ga zamolite da pričate na srpskom i to je to, svi su jako ljubazni i razumeju sve tako da neće biti problema sigurno.

 

6. Šta poneti na razgovor kao dokaz o vezi, braku?

Ukoliko ste 100 godina zajedno, recimo ovako kao moj suprug i ja 🙂 onda vam ne treba ništa više sem slika, ponesite što više, 100-200 recimo, iz različitih perioda veze. Tako bar mi planiramo da ponesemo na intervju, takodje imamo i dosta istih pečata u pasošima, sa zajedničkih putovanja.

Ukoliko ste kraće zajedno onda možete poneti više dokaza, mada nije neophodno, ali većina ljudi koji su u ovakvim situacijama su noslili, pored slika ponesite i izvode iz banke ukoliko imate zajedničke račune ili ste nekada radili transakciju novca međusobno, takodje uzmite i listing poziva od vašeg operatera, prepiske sa Vibera-a, Whats app-a,  mail, sms… Možete i printscreen ekrana da uradite sa zajedničkim slikama koje ste kačili na neku društvenu mrežu pre datuma izvlačenja.

 

7. Dobio/la sam vizu, kada moram da napustim zemlju najkasnije?

Rok je 6 meseci, ALI od dana kada vam je bio lekarski.

 

8. Kada nosilac vize može da uđe u zemlju, a kada njegovi pratioci?

I nosilac i pratioci mogu da otputuju odmah po dobijanju pasoša, ukoliko iz nekog razloga ne mogu da idu u isto vreme bitno je znati da nosilac vize mora da udje prvi u zemlju, pratioci mogu ući kasnije, ali opet u onom period od 6 meseci od uradjenog lekarskog pregleda.

 

9. Koliko dugo moram da budem u USA pre prvog izlaska iz zemlje?

Čim dobijete zelenu kartu u svoje ruke vi možete napustiti zemlju. Nekome ona stigne ubrzo po dolasku u USA, nekome nakon mesec dana. Tako da ako imate neke obaveze u svojoj zemlji možete se slobodno vratiti da iste i zavšite, ali pazite da ne ostajete dugo van granica USA, jer vam mogu oduzeti zelenu kartu. Do 6 meseci van zemlje, na godišnjem nivou vam neće praviti problem, sve preko toga je rizično.

Takodje, nakon 5 godina, nosilaci zelene karte mogu aplicirati za američko državljanstvo. Ukoliko to želite morate provesti na njihovom tlu ukupno 30 meseci u okviru tih 5 godina.

 

Ako imate ideju koje bi još pitanje mogla da ubacim u ovaj članak pišite mi obavezno, što više informacija to bolje 🙂

Dosta popularnih pitanja je vezano direktno za prijavu na lutriju, lekarski, intervju itd. Nešto konkretno o tim temama možete naći u okviru drugih postova na mom blogu, nisam želela da se ponavljam i ovde.

 

(foto: pixabay.com)

Podeli Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

You may also like...

26 Responses

  1. Bojan says:

    pozdrav,

    da li mora da se ostane 6 meseci godisnje na teritoriji SAD u kontinuitetu ili moze recimo 3 meseca pa posle recimo jos 4 meseci? Da bi ocuvali green card

  2. Bojan says:

    Takodje jos jedno pitanje za koje nisam mogao da nadjem odgovor na netu 🙂

    Kakva je procedura o braku NAKON dobijanja vize?

    Ako bih hteo da povedem devojku nekad a vec sad dobio vizu. Ili ona bude u americi na turistickoj ili studentskoj vizi

    hvala unapred, odgovor bi mi puno znacio

    • Marijana says:

      Zdravo Bojane, pre svega malo izvinjenje za kasniji odgovor 🙂
      Prvo što se tiče ulaska i izlaska iz zemlje, ne mora da bude u kontinuitetu, ali gledajte da minimum 6 meseci budete na njihovom tlu u periodu od godinu dana. Ne znači da bi vam oduzeli zelenu kartu ako budete duže izvan zemlje, ali znam da umeju dosta da cimaju. Nešto detaljnije o tome imate na ovom LINK-u.

      Vezano za brak, svakako je potrebno vreme da se proces izvede do kraja, razlika je velika da li je ona u Srbiji (može da čeka i nekoliko godina) ili u Americi (ceo proces se lakse završava), detaljnije o tome zaista ne znam. Znam jedan slučaj gde je dečko čekao oko godinu dana ovde u Srbiji da sve završi, a oženio je državljanku USA (ona je došla u Srbiju da se venčaju). Sudeći po ovome proces za green card holdera može samo duže da traje… Pogledaj ovaj LINK, možda ima nešto korisno.
      Ako te zanima još nešto slobodno pitaj …

  3. olja says:

    Pozdrav, interesuje me dali mora d se izvadi potrvrda o prebivalištu, i plus potvrda o kretanju prebivališta iz Supa za razgovor u Američku ambasadu za dobijanje zelene karte (lutrija). Interesu je me dali potvrda iz Supa mora da bude overena APUSTIL pečatom ili kako još zovu štambilj na poledjini dokumenta.
    Unapred zahvalna na odgovoru. Pozdrav

    • Marijana says:

      Zdravo Olja,
      vezano za vaše prvo pitanje, ukoliko živite u zemlji u kojoj ste rođeni onda vam ne treba nikakva potvrda o prebivalištu, ukoliko je vaš slučaj nešto drugačiji najbolje bi bilo da kontaktirate ambasadu direktno OVDE, vezano za potvrdu iz Supa nije potrebna overa, kako vam oni izdaju to je to. Pozdrav 🙂

  4. olja says:

    Marijana hvala Vam za odgovor na postavljena pitanja. Imam još par nedoumica pa ukoliko imaš vremena da mi odgovoriš bila bih ti zahvalna. Prilikom prijave morala sam da navedem adresu gde ću boraviti u Americi. Moji prijatelji koji žive u New Yorku su mi dali svoju adresu i biću kod njih za početak, interesuje me dali je potrebno da mi pošalju garantno pismo da potvrde da ću biti kod njih i u kom formatu treba da bude ako je potrebno da se nosi na razgovor jer sam pronašla na forumu razna pisanja.
    Unapred zahvalna.Pozdrav

    • Marijana says:

      Nema na čemu Olja. Nije vam potrebno garantno pismo, niti bilo kakva potvrda. Nas na razgovoru čak nisu ni pitali ništa na tu temu. Toliko su fleksibilni što se toga tiče da možete i adresu hotela da stavite, tako da nema razloga za brigu 🙂 Ukoliko imate još pitanja slobodno mi pišite direktno, jednostavnije je nego ovako ovde, to možete uraditi u delu Kontakt.

  5. Zoki says:

    Draga Marijana,
    pevo zelim da ti uputim pohvalu za blog, za pisanje na temu lutrije, Amerike itd.
    U maju ocekujemo drugo po redu izvlacenje (za mene, supruga i moju petogodisnju kcerku). Naravno, svjesni smo da su sanse vrlo male, ali nije nemoguce da budemo izvuceni. Svakako, mi cemo biti uporni 🙂 Obzirom da si osjetila kako izgleda zivot u Americi voljela bih da nam uopsteno kazes kako izgleda zivot tamo…. da li je moguce ”normalno” zivjeti od najjednostavnijih poslova (tipa ciscenje, pranje posudja za mene, a za supruga ”soferski posao”). Ja imam zdravstvenih problema sa kicmom i zglobovima (ovdje radim kao sef racunovodstva a u slucaju eventualnog odlaska i ne sanjam da mogu raditi takve poslove tamo, posebno u prvih nekoliko godina…). Engleski znam osnovno, mada jos nisam propricala. Uopsteno, koji su to osnovni troskovi za porodicu koja je navika na skromnost a koja ipak zeli nesto vise da ucini za sebe. Da li je tesko naci tako te jednostavne poslove? Sve ovo iz perspektive troclane porodice, sa najosnovnijim znanjem engleskog, oboje zelimo da radimo (i ovdje radimo 10 do 15 sati dnevno) . Izvini, mnogo toga sam napisala ali citajuci tvoj blog uhvatila me neka euforija, i bez obzira na zdravstvene probleme i sve druge prepreke, u meni postoji velika zelja da odem iz korumpirane, neuredjene i bahate balkanske zemlje (a kao majka osjecam i odgovornost u slucaju neuspjeha zbog svog djeteta). Mnogo hvala!

    • Marijana says:

      Hvala od srca na pohvalama, što se vašeg pitanja tiče naravno da je moguće, ali zbog vašeg opširnog komentara, a i mog još opširnijeg odgovora poslala sam vam mail direktno 🙂

      • Zoki says:

        Draga Marijana,

        hvala za izdvojeno vrijeme, za toliko pozitivne energije i volje da date iscrpan a opet jasan odgovor. Vasi mailovi zasluzuju svaku pohvalu i mnogo su mi pomogli. Nastavljam da pratim Vas blog 🙂 Sve najbolje!

  6. Bojana says:

    Pozdrav,
    Na brzinu sam preletila vas blog i vidjela sam da ste bili dva puta odbijeni za turisticku vizu. To vam se desilo, jer ste predhodno imali J1 vizu. Negdje mi je ostalo u sjecanju da nakon isteka J1 vize nosioci iste moraju da provedu odredjeno vrijeme izvan USA. Mislim da je isto vrijeme ili cak 1/2 vremena. Ako je to odgovor na vase pitanje. 🙂
    Moj suprug je bio izvucen na lutriji za vrijeme dok smo bili na J1 i J2 (ja kao supruga) vizama. Svo vrijeme smo bili u Americi. Postupak iz Amerike je mnogo skuplji. Svi dokumenti moraju da budu prevedeni, cak i knjizice sa vakcinama, ali nam na intervju nista od toga nisu ni pogledali.
    Pozdrav iz NYC!

    • Marijana says:

      Draga Bojana, hvala na komentaru, što se turističke tiče tu nema pravila, mi jesmo proveli duplo više vremena izvan USA (dve godine) pa smo eto bili odbijeni. Ja predpostavljam da je problem što smo bili produžili našu J1 vizu tada na B2, oni to baš i ne vole iako je sve legalno. Super za vašu zelenu kartu, a sa druge strane šteta što ste morali toliko da plaćate, ali dobro verujem da se sve to isplati na kraju 🙂

      Pozdrav iz Beograda !!

  7. Saša says:

    pohvala za blog!

    i ukratko, poslije troškova vize, ljekarskog i takse, koliki su još troškovi karta, džeparac?
    koliko treba imati novca po dolasku u us?

    • Marijana says:

      Hvala Saša! 🙂

      Sjajna pitanja! Ako mi verujete evo upravo danas radim na tom tekstu, planiram da izbacim dva posta s’obzirom da je tema opširna, očekujte večeras ili najkasnije sutra odgovor na vaša pitanja i šire.
      Pozdrav

  8. Milena says:

    Veliki pozdrav za vas.Kolike su sanse za nalazenje posla nakon izvlacenja u lutriji i zavrsetka procesa za zelenu kartu.Ja planiram ici sama,odlicno poznajem engleski,tj imam sertifikat Cambridge c1 nivo i po struci sam visoka strukovna sestra sa 8 godina iskustva.Imam neku daljnu rodbinu u L.A i bila sam turisticki kod njih prije godinu ipo,i ostala 4 mjeseca i nisam vise isla mada mi turisticka traje jos 8 mjeseci.Voljela bih da se oprobam sama,koliko je moguce tako naci posao.Hvala unaprijed.

    • Marijana says:

      Zdravo Milena,

      jedno veliko izvinjenje sto ovako kasno odgovaram, ali bili smo u guzvi oko selidbe… Iskreno, veoma zavisi u koji grad cete otici, Amerika je sirok pojam, ali sa papirima, dobrim engleskim i dugogodisnjim iskustvom mislim da mozete da ostvarite svoj cilj. Takodje morate biti spremni i na to da u pocetku mozda radite nesto drugo dok ne nadjete posao u struci.. isto probajte da guglate jos uveliko pre dolaska da biste imali uvid u statistiku koliko je to zanimanje lako ili tesko naci.. Pozdrav za vas

  9. Bojaan says:

    Zdravo svima. Ja bih Vas zamolio da objasnite malo preciznije sta se treba uraditi prvo nakon saznanja da sam izvucen? Je li odma ispunjavam ds-260 i saljem u KCC? Znaci zanima me sta treba da radim posle izvucenja ( naravno ako budem izvucen sad drugog maja) ???? Hvala unaprijed

  10. Sasa says:

    Pozdrav svima,

    Izvucen sa za Green Card i imam interviju u oktobru. Posto moja djevojka i ja planiramo da se vjencamo kroz par dana, zanima me da li iko znao ako ona zadrzi svoje prezime nakon vjencanja, da li zbog toga mogu da odbiju da nam daju vizu? Hvala

    • Marijana says:

      Cao Sasa,

      bez brige slobodno moze da zadrzi prezime, ne obaziru se oni na to uopste 🙂 Nasi drugari koji su sad u Californiji su tako uradili i nisu ih nista vezano za to pitali onda na intervjuu.
      Srecno!

  11. Dragan Simic says:

    Dtaga Marijana, sin mi je vec tri godine u Americi. Otisao je da igra kosarku i imao vizu na dve godine. U medjuvremenu zatrazio je azil i advokat mu je lazao da mora da ode i da otiske. On to nije ucinio i pre par dana su ga prebili i opljackali. Uzeli, novac telefon i sa kartica podigli 12000$. Onesvestili su ga i tek se u bolnici probudio. Policija je intervenisala i kazali su mu da ce mu i sredu dati izvestaj. Njegov dobar prijatelj mu je rekao da bi za dve nedelje dobio zelenu kartu zbog svega prezivljenog ali da je dao otiske. Zakazao je razgovor sa advokatom ali ceka izvestaj iz policije koji stize prekoautra u sredu pa videce sta ce mu on reci i predloziti. Da li je moguce da ubog prezivljene traume i teskih povreda 6 kopci na glavi i brutalne pljacke dobije zelenu kartu i pored toga sto nije dao otiske. Unapred hvala.

    • Marijana says:

      Zdravo Dragane, jako mi je zao sto sve to cujem, to ne zasluzuje ni jedno bice na ovom svetu, a kamoli nevina osoba. Vazno je da se on brzo oporavi i onda neka krene u akciju, jer mislim da moze da dobije odredjeni status/vizu na osnovu toga. Moja jako dobra drugarica je opljackana na sred ulice u Miamiu i evo uskoro uspesno zavrsava proces dobijanja useljenicke vize. Sam proces kosta, advokati su ovde skupi, vas sin to sigurno zna, ali moguce je i uspesno se zavrsava. Zelim mu svu srecu ovoga sveta!!
      Takodje neka proveri sa bankom, trebalo bi da mogu da mu vrate odredjenu kolicinu pokradenog novca sa kartice. Ukoliko budete imali jos neka pitanja, a ne zelite da to bude javno pisite mi direktno OVDE

  12. mILENA says:

    APLICIRALA SAM ZA ZELENU KARTU CIJE JE IZVLACENJE MOGLO DA SE PROVERI OD 3.MAJA DO 30.SEPTEMBRA,A JA TO NISAM URADILA,PAPIR SA NAPISANIM KODOM NASLA SAM DVA DANA KASNIJE. mOZE LI SE NEGDE I NEKAKO SADA SAZNATI-MOZDA SAM IZUCENA…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *