Dokumenta potrebna za intervju

Opšta je polemika na forumima na temu dokumenata koja su potrebna za intervju. Dosta se ljudi iz nekog razloga vodi teorijom “što više to bolje”, ali to ovde, kada su u pitanju amerikanci nije slučaj. Do sada smo suprug i ja prošli više razgovora za različite vrste viza u ambasadi i svaki put su nam uzeli ono što su zaista tražili i napisali kao potrebno.

Na primer, ako na zvaničnom sajtu ne piše da treba prevod diploma ili overena kopija onda nema potrebe da gubite vreme i dodatno plaćate. Opet ponavljam, ako imate nedoumice slobodno pozovite ambasadu OVDE i pitajte šta vas zanima.

Od dokumenata je potrebno :

  1. Svedočanstva i diploma – srednja skola ( ili dokumentacija o zaposlenju ukoliko se kvalifikujete na lutriju na osnovu radnog iskustva )
  2. Diploma fakulteta (ukoliko ste završili)
  3. Izvod iz matične knjige rođenih
  4. Izvod iz matične knjige venčanih (ukoliko ste u braku)
  5. Potvrda o služenju vojnog roka
  6. Potvrda iz mupa da niste osuđivani
  7. Potvrda iz suda da protiv vas nije pokrenut krivični postupak ( zvanično nije potrebno, ali nama su tražili i zadržali )
  8. ESC Print – to je ona stranica koju ste ugledali na dan izvlačenja
  9. Poziv na intervju – ovo vam je stiglo na mail, stranica na kojoj su informacije kada vam je zakazan intervju
  10. Zapečaćeni koverat sa lekarskog
  11. Pasoš i 2 slike formata 5×5 ( ukoliko ste menjali pasoš skoro ponesite i stari )
  12. Novac 330$
  13. DS260, nama nisu tražili, nekima jesu, tako da odštampajte i ponesite i to

 

OBAVEZNO ponesite i original i kopiju svakog dokumenta. I nosilac vize i njegov pratilac moraju poneti ista dokumenta.

Ukoliko ste se venčali nakon izvlačenja i vodite partnera na intervju ponesite dokaze o vezi. Moj suprug i ja smo dugo zajedno i mi smo nosili samo slike sa svadbe i oko 140 slika iz predhodnih 7 godina veze. Pored ovoga možete poneti i prepiske sa društvenih mreža, potvrde iz banke o zajedničkim računima, potvrde ako ste imali neke međusobne transakcije novca, listing međusobnih poziva i slično. Za one sa malo dužim bračnim stažom i decom, možete poneti zajedničke porodične slike. Sve u svemu, na intervju idu sve osobe koje ste predhodno naveli u DS260 formularu.

 

(foto: pixabay.com)

Podeli Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

You may also like...

23 Responses

  1. Dusan says:

    cao
    prvo da pohvalim blog, zaista dosta informacija !
    mene interesuje sledece, ako imam potvrdu iz mupa i nisam osudjivan, da li mi treba potvrda iz suda pored nje?
    takodje, da li sve ove dokumente treba i za suprugu da izvadim?, ja sam nosilac gcarda a supruga i dete idu preko mene.
    dete nam je mala beba, pa iako zvuci logicno, predpostavljam da za bebu treba lekarski, krstenica a mup ne treba 🙂

    • Marijana says:

      Ćao Dušane, hvala na pohvalama! 🙂

      Potvrda iz suda zvanično ne treba i dosta se piše po forumu da nije potrebna, ali mi smo nosili, čak su je uzeli i zadržali zajedno sa potvrdom iz mupa i ostalim dokumentima. Iz tog razloga sam gore navela da je potrebna, na ličnom primeru. Izvadite i za ženu sve isto, ali naravno nemojte nositi duplikate (stavke 4, 8, 9). Što se bebe tiče, treba lekarski sigurno, mup je logično da ne treba kako sam kažeš 🙂 a šta je još tu potrebno ne znam, nisam se o tome raspitivala jer mi nemamo decu (slobodno pozovite ambasadu) …

  2. Natasa says:

    Draga Marijana,
    Odusevljena sam vasim blogom, pronasla sam ga u komentarima ispod mog yt videa, i odgovorila sam da bi bilo predivno da mozda pocnete neke video zapise, bas sad pred polazak u Ameriku i o tome kako izgleda pocetak americkog sna? Ljude to jako zanima, mislim da bi bilo i lepo i korisno ;). Zelim vam puno srece, i jako se radujem vasem putovanju i promeni, i citam ovaj vas blog sa puno emocija jer se secam kako je i nama bilo kada smo se spremali na put u jednom smeru :)…. Zelim vam uspeh u Americi, u zivotu, ali i sa ovim blogom koji je zaista profesionalan alI istovremeno intiman i zanimljiv. Veliki pozdrav iz Las Vegasa!❤

    • Marijana says:

      Zdravo Nataša,
      preneo mi je suprug vašu prepisku, zaista od srca hvala na ovako divnim rečima i pohvalama. Hvala na željama, mi verujemo da ćemo se izboriti sa svime što nas čeka tamo, zajedno možemo sve 🙂 Iako smo već bili tamo, znamo da je Amerika nepredvidiva. Što se yt kanala tiče za sada ne razmišljam u tom pravcu, ali nikad se ne zna, videćemo.. Hvala još jednom, svakako tu smo, ti čitaj naš blog, a mi gledamo tvoje vlogove. Pozdrav iz Beograda !! 🙂

  3. Dusan says:

    Marijana
    da li moja supruga takodje mora da prikaze diplomu srednje skola iako ide preko mene? i jel bitno da li ima trogodisnju ona ili cetvorogodinju? , jel to pravi neki problem?

    • Marijana says:

      Tako je Dušane, mora i ona imati sve isto što i vi, diplomu srednje škole i sve ostalo što sleduje. Koliko sam ja informisana i nosilac vize i pratilac moraju imati četvorogodišnju srednju ( ili ona varijanta sa trogodišnjom i Višom školom upisanom odmah posle ).

      Pozdrav

      • Dusan says:

        buni me to, jer sam sad bio na njihovom sajtu gde pise da se to sto se od mene trazi ne odnosi na suprugu i dete, da samo ja moram ispunti kriterijum sto se tice skole

        • Marijana says:

          Hmm, onda je najbolje da OVDE pozovete ambasadu da pitate, veoma su ljubazni i strpljivi da odgovore na svako vaše pitanje. Sad i mene buni pošto znam bračni par gde je dečko kao pratilac odbijen zbog srednje škole, a njegova žena koja je nosilac i koja ima sve uredno je dobila vizu, moguće da tu postoji još nešto, svaki slučaj je za sebe. Nadam se iskreno da ćete uspešno rešiti to!! Javite ishod kako bi pomogli i ostalima 🙂

  4. Elias says:

    Pozdrav Mirjana, svaka cast na blogu, svaki dan ga citam I nekako saosecam sve ovo sa vama 🙂
    Imam pitanje o ovome “ako vodite partnera na intervju” mozete li malo da mi pojasnite, npr.kad se dobije poziv na intervju da li ide cela porodica i da li treba da se nose slike sa svadbe itd ili to vazi samo za novo vencace nisam bas najbolje razumela?
    Srdacan pozdrav

    • Marijana says:

      Pozdrav Edita, hvala puno, a takodje hvala na ovom zapažanju, malo ću pojasniti gore u tekstu da ne izgleda dvosmisleno. Sve u svemu suština je ukoliko niste sami, ukoliko imate bračnog partenra ili decu, oni svi sa vama idu na intervju (svi koje ste predhodno naveli u DS260 formularu) i nose takodje sva propratna dokumenta koja su potrebna. Ako ste duže u braku i kao što kažete imate decu sumnjam da vam trebaju slike sa venčanja, možda su vam bitnije slike gde ste svi zajedno kao porodica… Generalno oni ne traže slike, to je na inicijativu svih nas koji smo se venčali posle izvlačenja kako bi eto pokazali da smo zaista zajedno 🙂

  5. Dinche says:

    Pozdrav Marijana,
    Sve pohvale za blog i za sve informacije koje su nam baasss potrebne . Mene interesuje dali moraju kopije biti ovjerene i dali se prilaze samo diploma srednje skole i svjedocanstva, jeli moraju biti kopije i diplome(ovjerene)?? Veliki pozdrav i puno srece

    • Marijana says:

      Hvala najlepse, ne treba vam overa diplome, ponesite samo standardne kopije. Da, nosite samo dokumenta za srednju skolu (svedocanstva i diploma), mi smo imali i iz osnovne, ali nisu trazili. Srecno 🙂

  6. Dado says:

    Marijana,
    vikendom prvo otvorim Vaš blog pa onda sve ostalo :).Želimo da uspijete i radujemo se vašim uspjesima kao svojim.
    Interesu je me da li znate neki bračni par gdje su prvo on ili ona završili green card a nakon pola godine godinu partner preko karte ovog prvog.

    • Marijana says:

      He he 🙂 Drago mi je da cujem ovako nesto, hvala sto nas verno pratite…
      Ja licno ne poznajem nikoga, ali cula sam da ima takvih slucajeva i da se takodje uspesno zavrsava ceo proces.

      Pozdrav za vas !!

  7. Marija says:

    Pozdrav Marijana! Sve pohvale za vaš blog, veoma je koristan.

    Imam nekoliko pitanja i nadam se da možete da mi pomognete.

    Svojevremeno sam odmah nakon osnovne škole završila redovno trogodišnju srednju školu i odmah nakon završene srednje škole, bez pauze završila sam i višu školu. Zatim sam nakon pauze od deset godina sa višom školom upisala fakultet i završila ga kao redovan student, tako da sada imam i diplomu fakulteta.

    Izvučena sam na lutriji i sada me zanima da li će biti problem što je srednja škola trogodišnja?

    Da li ste možda prilikom intervjua u ambasadi imali prilike da upoznate nekog sa sličnim problemom?

    Prilikom pretrage na googlu našla sam vaš blog ali je bilo i neko uputstvo za popunjavanje ds-260 obrazca koje sada ne mogu da pronađem na vašem blogu.

    Veliki pozdrav od Marije!

    • Marijana says:

      Zdravo Marija, hvala na pohvalama 🙂

      Nema potrebe da brinete, to sto ste upisali visu odmah nakon zavrsene srednje skole je super stvar koja vam i omogucava da bez problema prodjete proces dobijanja zelene karte … Ja licno ne znam nikoga sa takvim slucajem, ali par ljudi koji su u toj situaciji mi je pisalo na blog tako da su oni eto idealan primeri da je to ok, bez brige…
      Prosledicu vam link gde mozete citati sve postove na temu o procesu dobijanja zelene karte, izmedju ostalog i tekst vezan da popunjavanje DS260 formulara

      http://www.zajednodoamerike.com/category/zelena-lutrija/

  8. Moni says:

    Zdravo veoma dobar blog
    Htela bih da vam pitam nesto jer mi e broj vro visoka 34*** dali od prethodne iskustva i statistike ima sanse da ne budem povikana na intervju

  9. sladjana says:

    Zdravo, pohvale za ljude koji pomažu,
    htela bih da pitam da li mogu da zakažem intervju u Americi, pošto sam već tu, imam turističku vizu (pre toga radila preko work&travel 4 meseca), i da li mogu pre intervjua da se venčam sa dečkom koji ovde radi na “crno”? Da li onda ugrožavam sebe ili njega?

    • Marijana says:

      Samo cu dodati i ovde, da ne ispadne da sam iskulirala 🙂 Nas dve smo se vec kuckale preko maila, pa ako jos nekome treba pomoc na ovu temu neka pise direktno posto je odgovor malo opsirniji

  10. Done says:

    Cao M,
    imam pitanje..
    Za par dana mi je intervju,pa me interesuje da li moram da nosim i diplomu srednje skole ili diplomu fakulteta ili oboje?
    I da li dokumenta moraju da se prevode na engleski?

    • Marijana says:

      Cao Nedo 🙂

      Ponesite vi za svaki slucaj obe diplome, nama su uzeli bili obe… oko prevoda se ne morate opterecivati, bar mi kada smo isli to nije trebalo, mislim da je i dalje tako ..
      Pozdrav i SRECNO !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *