I? Šta sad? – Avio karte i stan

Ako ste mislili da se nakon intervjua i dobijanja vize ništa specijalno ne dešava, varate se. Tada tek kreće haos, razmišljanje i spremanje. Mi se trenutno nalazimo u tom delu priče i iskreno veoma uživamo u svemu tome. Pokušaću da vam prenesem kako sve to izgleda iz našeg ugla, naravno svako od vas je individua za sebe i svako će imati drugačije potrebe, ideje, troškove, ali evo za one koji baš nemaju predstavu šta dalje ovaj tekst može biti super korisan 🙂

Prvo što vam padne na pamet su avio karte pa ćemo odatle i krenuti. Mi smo zaista dosta pretraživali, sajtovi poput skyscener.com, expedia.com, cheapoair.com, aerogaga.com, kayak.com… i što se letova za Čikago tiče nigde za nas nije bila dovoljno dobra ponuda. Sve što ću pomenuti odnosi se na kartu u jednom pravcu, sa jednim presedanjem. Recimo, preko Turkish-a je najjeftinija karta, oko 330$, ali mi iz ličnih razloga nećemo da letimo preko njih. Sledeća je Air Berlin, nešto skuplja karta, oko 560$, ali je konekcija izmedju dva leta prekratka, samo 55 minuta, što znači da ako naši budu kasnili (a dešava se) postoji mogućnost da ne stignemo tamo na drugi let i sledeći bi bio tek za 10 sati. I onda sam preko prijatelja došla do agencije, tačnije dve, Zeus Turs i Kielo agencija. Imaju sličnu, odnosno istu ponudu, najbolju od svih koje smo pre toga nalazili. Let je preko kompanije KLM, stajanje u Amsterdamu, cena je oko 520$, uključuje po osobi dva velika check-ih kofera do 23kg, mali ručni koferčić do 8kg i torbu ( ženska torba, ranac ). Dosta dobra i hvaljena avio kompanija, među sigurnijim u svetu. I tako mi kupismo karte za 4. mart 🙂 preko Zeus Turs agencije koja se nalazi u Nemanjinoj 40, T.C. Futura, 3 sprat liftom, sjajna porodična firma, devojke su preljubazne, posetite ih ( nije reklama, zaista od srca pričam ).

Moj savet je da prvo dobro istražite pomenute sajtove, da pozovete agencije ( ili pošaljete mail kako biste dobili njihove ponude ) i nađete najpovoljniju kartu za vas.

Dakle, prošao je intervju, takođe i troškovi oko lekarskog, od tih formalnih stvari ostaje naknada za izradu zelene karte koju treba online da platite ( nešto više o tome pišem narednog meseca kada budemo prošli kroz sve to ), sledeće su avio karte i onda sve ostalo zavisi od vaših potreba. Kada je u pitanju stan i to je individualno, cene se veeeoma razlikuju od grada do grada, isto tako od naselja do naselja.

Mi ćemo prvi mesec imati smeštaj kod prijatelja, ali svakako nosimo $$$ za stan, kirija stana sa dnevnom i plus jednom spavaćom sobom ( Amerikanci to zovu 1 bedroom ) u Chicagu iznosi od 800$ pa na gore. Direktno za Chicago, ja bih preporučila sve sto je North, deo uz jezero i šire, ni ne pomišljajte da idete na South. Sajtovi koje smo mi koristili za pretragu su padmapper.com, rent.com, apartments.com, craiglist. Međutim postoji jedna velika začkoljica što se iznajmljivanja stanova tiče, a za koju dosta vas ne zna, ukoliko niste imali dodira sa Amerikom ranije, a to je famozni credit score. Ukratko, predstavlja vašu disciplinu plaćanja troškova na vreme, tamo mnogo toga ide preko kreditne kartice, neki čak gledaju i telefone i troškove za sturju da plaćaju tako, samo da bi napravili što veću kreditnu istoriju, kako bi sutra mogli da iznajme/kupe bolji stan ili kuću. Taj sistem se malo razlikuje u odnosu na naš. Takođe, stanovi koji zahtevaju credit history zahtevaju od vas i potpisivanje dokumenta zvanog lease, uglavnom je to na godinu dana ili 6 meseci, što znači da bi trebalo da taj period boravite u stanu, u suprotnom plaćate penale. Ako stan nađete preko agencije dosta često od vas traže i security deposit ( u iznosu jedne kirije ili random neki iznos), move-in fee ( ne znam na osnovu čega formiraju ovu cenu, ali ona iznosi oko 300$ gore/dole koji $), aplication fee ( oko 50$ ). Sve ovo može biti i ne mora, u opisu oglasa uglavnom bude sve naznačeno.

Preporuka je da kada vam se svidi neki stan, tu agenciju koja izdaje proverite na yelp.com, pogledajte ocene i komentare.

Možda će neko od vas u početku biti smešten u hostelu, motelu, pa samo proverite period boravka koji dozvoljavaju, mislim da ne možete da ostanete mesec dana recimo. Ukoliko nemate nekog ko može da vam pomogne za smeštaj onda gledajte stanove preko craiglist, tamo se nalazi najveći broj privatnih oglasa koji ne traže ni credit history ni ništa od gore pomenutog.

Malo sam odužila ovde, iz tog razloga ću ovu temu podeliti na dva posta, ako vas zanima šta vas još očekuje od troškova pročitajte I? Šta sad? – ostali troškovi.

Ako se neko seti još nečega pišiteeee, značiće meni, a i svima ostalima 🙂 Uživajte u vašim planovima za bolje sutra !!

 

P.S. Gore na slici vidite avion Southwest avio kompanije, njihova super low cost kompanija.

*** Napomena! Ukoliko neki link, sajt neće da vam otvori to je zato što su oni ograničili pretraživanja samo za područje USA, pa ukoliko nemate instaliran ‘Hola!’ programčić onda nećete moći da pristupite, ali nema mnogo ovakvih sajtova.

 

(foto: pixabay.com)

Podeli Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

You may also like...

4 Responses

 1. Nina says:

  Postovana Marijana,
  Ako imate vremena podelite sa nama savete u vezi sa zdravstvenim osiguranjem.Kakve su opcije?Sta obicno pokriva,sta ne?Hvala!

  • Marijana says:

   Zdravo Nina, vrlo rado bih odvojila vreme da vam odgovorim, ali ne mogu, jer mi jos uvek nismo imali susreta sa bilo kojom vrstom osiguranja, a drzim se toga da ceo blog pisem iz ličnog iskustva i da sve informacije koje podelim sa vama budu tačne i sigurne. Mi za 20ak dana idemo za Usa i već u toku marta ćemo uzeti zdravstveno ( hoćemo tamo na licu mesta da se raspitamo što više i posavetujemo sa nekim prijateljima ) pa ću pisati poseban post SAMO na tu temu i samim tim dati odgovor na vaše pitanje 🙂

 2. Saša says:

  “ali svakako nosimo $$$ za stan”….koliko ako nije tajna? da imamo predstavu.

  • Marijana says:

   Ovo je bas individualna stvar, mnogo je razlicitih slucajeva, neko dodje sa 1000$, a neko ponese 7000$ … Nije tajna naravno, mi smo bili poneli 5000$ … Samo nas je stan za dva meseca unapred i sa ostalim provizijama izasao 2500$… pa hrana, racuni, kupili smo za kucu neke stvari, izvlace se pare samo tako…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *