30 dana u Chicagu

Edgewater
Me again :)

Hi guys !! 🙂

Imam osećaj da vam nisam pisala 3 meseca, a ne 20 dana… Da budem iskrena, namerno sam pustila da prođe ovo vreme da bi sakupila što vise korisnih informacija. Neću vas sada daviti detaljima, gde smo bili, šta smo jeli, šta smo kupili i slično jer ne želim da se ovaj post pretvori u lični dnevnik. Pisaću vam o onome što zanima sve one koji su tek stigli u Ameriku. Trudiću se kao i uvek da ne dužim previše, a opet da vam prenesem korisne savete.

Od prvog dana kako smo došli nama je sve krenulo nizbrdo, za šta god da smo se uhvatili nije bilo dobro, ali nismo dozvolili da nas to poremeti i trudili smo se da ostanemo cool… u jednom momentu ste u fazonu “Da li je ovo moguće, ima li kraja”, u drugom momentu bodrite sebe “Samo pomisli na to šta smo dobili, ovo je samo početak koji mora da prođe. Svaki početak je težak” I tako u krug mesec dana, svaki dan…

Krenulo je redom, posao koji je mene čekao dve godine unazad je otpao, dokumenta nisu stigla kad su trebala (i dalje ih čekamo), stan za koji smo aplicirali nismo dobili, stan u kom smo sada je malo dalje od grada pa nam je sve otežano, nemamo prodavnicu u blizini pa moramo da teglimo kese, ovde prolazi jedan bus, koji ako ne dođe na vreme onda imamo peške 20 min do najbližeg metroa i tako još gomila sitnica poput zarobljenih para na računu, pa čekaj da se odmrznu, a gori vam pod nogama .. itd…

Da krenem redom, moj posao… Čekala me je pozicija asistent menadžera u jednom restoranu gde sam ranije radila kao server, došla sam tu i već nakon 3-4 dana sam počela sa treningom, međutim došlo je do promene u priči gde mi saopštavaju da moraju da me prebace na drugu lokaciju jer je tamo devojka dala otkaz, a kako ta lokacija ima više posla treba im neko hitno. Jedini moj uslov kada sam došla tu bio je samo ne tu lokaciju (tu na koju hoće da me prebace). I tako vam ja odustanem od svega, da se razumemo, da je bila dobra plata istrpela bih ja, nikakav problem, ali za tu sumu neću te uslove i to je to. Bolje ponovo da jurim posao servera i da znam za šta radim, jer meni je sada cilj da zaradim što više i da imam slobodan bar jedan deo dana, kako bih išla na engleski i kako bih učila i usavršavala posao u struci da mogu za nekoliko meseci to da jurim… Nisam se plašila da odbijem posao jer znam da ide sezona i da ću lako naći drugi…. iiiii izgleda da će na kraju ispasti da sam posao našla za jedan dan 🙂 čekam da mi potvrde pa ću vam pisati posebno o tome. Takođe i moj suprug čeka odgovor za programerski posao pa ću to sve zajedno objediniti… On trenutno radi online, to je isti posao za istu firmu za koju je radio u Srbiji. Američka firma, ali radna snaga im je u Srbiji tako da i da hoće ne bi mogao dugo da ga zadrži… po dolasku ovde su mu podigli platu, za početak solidno, ali za kasnije nikako pošto je minimalac u pitanju.

Sledeća stvar su dokumenta. Uh, e sad naš slučaj je malkice komplikovaniji od vašeg, ništa strašno, ali dovoljno da oduži proces čekanja. Kako nismo dobili socialni broj u roku od tri nedelje otišli smo u Social security office gde nam devojka na šalteru, polu zbunjena govori da ona ništa ne može da nam pomogne, mi takođe zbunjeni odemo kući i rešimo da sačekamo koji dan pa da opet odemo, ali ovaj put da odemo na drugu lokaciju, što smo i uradili. Veoma komunikativan i prijatan muškarac, objasnio nam je da našeg slučaja nema u sistemu i da bi on trebalo da pokrene isti. Sad dolazi na red onaj za nas komplikovani deo, odnosno više za mene pošto je Bojanu bez mnogo problema pokrenut proces za dobijanje ( sve što su tražili na uvid bio je pasoš sa vizom i njemu je ssn stigao 7 dana nakon “intervencije”). Što se mene tiče, s obzirom da ja već imam ssn karticu, ali na staro prezime oni ne mogu da mi izdaju novu dok mi ne stigne zelena karta, znači samo je prezime problem, i to ih buni, tako da mi preostaje da čekam. Generalno to i nije problem, ali na staroj kartici se pominje DHS AUTHORIZATION, pa mogu malo da me cimaju da objašnjavam na poslu šta i kako, ali pokazaću im vizu koja ujedno zamenjuje zelenu kartu dok ne ona stigne, možda bude malo peripetije oko prezimena, na pasošu jedno, na kartici drugo… ali dobro, nadam se da će sve biti ok!!

Stan! Naša ideja je bila da što pre nađemo stan pa tek onda posao, jer dosta njih neće da vas zaposli ako čuje da živite daleko, a i vama je pre svega teško da se cimate, pogotovo ako radite rane jutarnje smene. I tako smo se mi usresredili na traženje stana, napatili se živi pošto nama sa ove lokacije gde smo sada do naselja gde hoćemo da živimo treba oko sat i 45 min u jednom pravcu… Mi smo obišli oko 15 stanova i konačno se odlučimo, da bi nas ta agencija razvlačila nedelju dana i na kraju odbila. Poludeli smo prvo zbog izgubljenog vremena pa zbog novca koji oni zadržavaju, ali na kraju se ispostavilo da će nam vratiti sve, ne znam kako, jer je ovde politika svake agencije da se application fee zadržava ne vezano za ishod.

Nešto opširnije za posao i stan hoću da vam pišem u posebnom postu, da vam dodatno približim situaciju i kako stvari funkcionišu na tu temu.

Znam da ovaj tekst nije ohrabrujući, ali slušajte ovo 🙂 pre dva dana U SAMO JEDNOM DANU ja nađem posao, Bojanu stigne SSN (za mene ništa dok ne dobijem zelenu), zovu ga na razgovor za posao programera, što znači u struci i nađemo novi stan koji 90% dobijamo (znaćemo za koji dan) 🙂 Eto, ko bi rekao… zato nikada ne očajavajte, ne gubite nadu i što je najbitnije BUDITE POZITIVNI!

Toliko za ovaj post, odmah za koji dan izbacujem i sledeći na temu posla i stana 🙂

 

Nastaviće se …

 

Podeli Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

You may also like...

10 Responses

 1. Mirko says:

  Čekamo nastavak sa nestrpljenjem! 🙂 i da bude što više pozitivnih vesti opet

 2. Bojan says:

  Bravo. Samo napred.
  Citam tvoj blog kao i forum zelene lurije i svi delite sjajna iskustva sa nama koje sve to ceka.
  Eto i mene uskorou gradu Cikagu.
  🙂

  • Marijana says:

   Hvalaaaa

   Spremaj se za totalno drugaciji i novi zivot… Taman nam je krenulo lepo vreme, stizes u pravom trenutku!!! 🙂

 3. Jasmina says:

  uh,knedla mu bila u grlu dok sam citala. Srecna zbog dobrog kraja! Nikada se ne sme odustati od svojih snova! Samo napred i osmeh na licu! Srecno!

  • Marijana says:

   Hvalaa, jeste malo napeto 🙂 borimo se, borimo…kada ste pozitivni i uporni tvrdim da nema sanse da ne uspete u tome sto zelite, na ovaj ili onaj nacin! Cekamo konacan ishod pa pisemo dalje…

   Pozdrav!

 4. Filip says:

  Ja cu samo copy paste Mirkov post 🙂 samo napred…

 5. Elmir says:

  Drago mi je sto ste se snasli i sto ste poceli da radite, good luck. (I ako mi mozete reci koji site je u pitanju za to zaradjivanje novca.?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *