Vaša pitanja putem email-a

email

Pozdrav iz Chicaga!!!

Pored mnogobrojnih pitanja rešila sam da izdvojim nekoliko od svih koje sam dobijala na email u predhodnom periodu. Svi ostaju anonimni tako da se nadam da se niko neće ljutiti 🙂

Takođe, dosta dobrih i korisnih pitanja ste postavljali na stranicama ispod tekstova, ali njih neću ponavljati ovde.

 

1. Da li je i za ostale članove potrebna ista dokumentacija kao i za nosioca vize?

Jeste, samo što ostale članove neće toliko proveravati niti se preterano obazirati na njihova dokumenta.

 

2. Da li da se vakcinišem u svom domu zdravlja ili u jednom od preporučenih od strane ambasade?

Ovo je na vama, ali moj savet je da ne idete u naše domove zdravlja jer sam na par mesta pročitala da tetanus tamo i tetanus kod ovlašćenih domova zdravlja od strane Ambasade nije isti. Mi smo išli u Gradski zavod za javno zdravlje  i tamo su nas PITALI koji je razlog primanja vakcina, očigledno da to ipak ima neke veze i razlike.

 

3. Koliko vremenski traje razgovor u ambasadi i da li postavljaju nezgodna pitanja?

Zavisi od slučaja do slučaja, takodje od broja vas koji apliciraju. Mi smo čamili tamo više od 4 sata, a neko završi sve za manje od 2 sata.

 

4. Da li je problem to što moja supruga i ja imamo različite adrese na ličnim kartama?

Nije problem, bez brige i mi smo imali tako i niko nije obratio pažnju na to, niti su išta pitali na tu temu 🙂

 

5. Da li je izvlačenje za zelenu kartu zaista nasumično?

Iskreno nisam baš sigurna, oni kažu da jeste, sigurno da postoji prvo neka selekcija pa da onda od tih ljudi na kraju izvuku nasumično konačan broj.

 

6. Koliko dugo traje postupak na granici pri dolasku u USA?

Zavisi od gužve, ali u principu veoma brzo. Od sat vremena pa do dva sata recimo.

 

7. Kada apliciram ponovo za SSN ( iz amerike ) šta mi je potrebno od papira?

Opet zavisi od slučaja, ja sam bila onaj od komplikovanih pa mi je trebalo sve i svašta, ali sam već detaljno o tome i pisala. Mom suprugu su tražili samo pasoš.

 

8. Koje je najbolje naselje za početak života u Chicagu?

E ovo je BAŠ individualna stvar, stvar želje i prioriteta. Ako imate decu idite u neki kraj bliže centru ( sigurniji su, ali skuplji ) ili zapad/sever negde u predgradje. Ako ne volite buku opet ćete morati da se izdvojite malo na stranu, ako vam to ne smeta onda možete i uz jezero ka severu. Samo nikako na jug!

 

9. Preko kog sajta vaš suprug radi taj posao od kuće?

Upwork, takođe porobajte i preko Freelancer sajta.

 

10. Izvučen sam na lutriji, ali pri aplikaciji prošle godine stavio sam pogrešnu godinu rodjenja, da li će mi ovo praviti problem?

Ne bi trebalo. Oni se ne osvrću na ovakve greške, samo će vam verovatno tražiti da to provere i uporede.

 

11. Momak i ja smo u vezi nekoliko godina, on je izvučen, a ja ne, da li je bolje da se venčamo pre slanja DS260 ilicposle pa da se kasnije ponovo otvori slučaj kako bi on mogao i mene da ubaci u proces?

Sasvim svejedno, ali što biste rizikovali da vam se pomeri datum intervjua ili da se nešto dodatno iskomplikuje. Skoknite do opštine za čas pa svadbu pravite malo kasnije 🙂

 

12. Suprug i ja smo pre 10 godina bili u Americi i vratili se kući, period ostanka tamo nakon J1 vize bio je ilegalan, sada smo izvučeni na lutriji, da li postoji šansa da nas odbiju?

Ovo je jako specifično pitanje i ja zaista ne znam odgovor, ali bilo da se ovo desilo pre 10 godina ili skorije možda može da se desi da vam naprave problem. Mi smo isto tako ostali preko J1 vize, ali smo bili legalno produžili i pošteno su nas iscimali u ambasadi, tražili su svaki mogući dokument koji potvrdjuje našu priču.

 

13. Da li je potreban prevod venčanog lista prilikom slanja DS260?

Ovo je super pitanje, koje me je malo zbunilo jer mi prošle godine nismo trebali da kačimo venčani list prilikom popunjavanja DS260 formulara. Kažu da može i na srpskom, ali da je preporučljivo da se prevede.

 

14. Izvučena sam na lutriji za zelenu kartu, ali se nalazim u Americi, da li da se vratim u svoju zemlju ili da krenem u proces odavde?

Ako vam se desi ovo, a vi ste ilegalno ostali u Americi pre toga onda vam savetujem da angažujete advokata i da se posavetujete iz prve ruke šta je najpametnije uraditi, da li uopšte možete dalje u proces. A ako se vratite možda postoji mogućnost da vas odbiju zbog ilegalnog ostanka.

Ako ste legalno, recimo imate radnu vizu onda je to samo na vama, potpuno je svejedno. Čula sam da je proces skuplji kada se obavlja iz Amerike, proverite to pa odlučite sami.

 

15. Da li u Srbiji da platim taxu za izradu zelene karte ili je bolje da to uradim kada stignemo u Ameriku?

Moj savet je da taxu platite u Srbiji, što je sigurno sigurno je, da posle nerazmišljate još i o tome kada dođete. Takođe i oni to savetuju, negde sam pročitala zvaničan tekst imigracionog na tu temu.

 

16. Da li da ponesem izvod iz matične knjige venčanih i izvod iz matične knjige rođenih?

Realno, pitanje je da li će vam to ovde zatrebati, ali ponesite, zašto da ne, nikad se ne zna. Neki su nosili prevedene izvode, ali mislim da nema potrebe dodatno plaćati to, s’obzirom da oni ovde imaju prevodioce u svim ustanovama. Ja sam lično bila predala izvod venčanih na srpskom jeziku kada sam bila predavala ponovo za SSN

 

(foto: pixabay.com)

Podeli Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

You may also like...

2 Responses

  1. Alex says:

    I want to get in touch with an uncle or his relatives, he went to the US in the 60’s not sure about that. All I know he went to Chicago, he is not a bloodrelative to me, he was married to a sister of my mom Ruza Stefanovic, from Kozilo, Serbia , but they divorced early. His name is/was Jordan Radojcic or Radoicic, he was born near Vlasotince , South East Serbia. He has a daughter who is now 61. He had a brother. If anyone know something, like to get in touch. I don’t have more information, but he should if alive be well into old age , 85 or so. Any info would be helpful, if possible, please feel free to contact me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *