Kako da izvadite ID – država Illinois

Illinois

I kako sam predhodno obećala pišem vam post o smernicama kako da izvadite ID. Imajte na umu da pravila vezana za Illinois možda nisu ista u drugim državama, isključivo mislim na potrebnu dokumentaciju.

Adresa na koju sam ja prvo otišla bila je 69 W Washington St, to je kao neki Experess DMV, ali tamo su mi rekli da ako prvi put apliciram za Illinois ID moram da odem na drugu adresu, jer se na ovoj adresi završavaju stvari vezane za produžavanje ličnih karti, izavanje novih ako ste izgubili itd…

Uputili su me na 100 W Randolph St… Prvo kada stignete priđite pultu kako bi službenica proverila da li imate sva prateća dokumenta, ako je sve na mestu dobićete broj, sednete i čekate. Nakon nekih 10ak minuta su me prozvali na šalter 9.. predala sam papire i malo sačekala dok je on fotokopirao, odštampao i iskuckao nešto na kompjuteru. Jedino konkretno pitanje bilo je “Da li želite da budete donor organa u slučaju smrti?”, ostala pitanja su bila više kao potvrda onoga što piše u mojim dokumentima. Platite 20$ i nakon toga odete da se slikate, vratite se na šalter kako biste dobili privremeni ID – inače najobičniji papir, kopija vaše buduće lične karte koja bi trebalo da stigne u roku od mesec dana, ali uglavnom svima stigne kroz nedelju ili dve.

Napisaću vam šta sam ja predala od dokumenata, ali takođe ću ostaviti i LINK da vidite šta vam je sve potrebno, pa onda pogledajte i ovaj LINK, odnosno lista prihvatljivih dokumenata iz svake kategorije, npr ja sam nosila račun za struju kao dokaz o prebivalištu, vi možete da ponesete bank statement.

1. SSN

2. Pasoš ( dokaz potpisa i datuma rođenja )

3. Račun za struju ( dokaz o prebivalištu u državi Illinois )

4. 20$

Ako ste dobili zelenu kartu ponesite, ako ne biće dovoljna i viza u pasošu. Ako imate stari ID iz neke druge države ponesite da vam ponište.

 

(foto: pixabay.com)

 

Podeli Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

You may also like...

2 Responses

  1. irena says:

    zdravo.imam jedno pitanje..jas sam iz skoplja makedonija pa zelim da pitam.. izvucena sam na lutriji green card na 2.maj 2017 ali kasno sam videla da sam kzvucena tek na 7 jun a aplikacija ds-260 sam popunjila na 29.jun pa pitam dali sam zakasnila i kada od prilike koji mese bicu pozvana na i tervju u us.ambassy u skopje hvala puno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *