Sublease i kako smo našli nove stanare

sublease

Kako smo očekivali skroz suprotno se desilo, za samo 4 dana samo našli nove stanare. Dali smo oglas na Craiglist dva meseca pre planirane selidbe jer smo očekivali da će biti potrebno duže vreme da nađemo nekoga, ali u prva četiri dana javilo se već petoro ljudi, a njih troje je bilo zainteresovano da vidi stan. Prvi od njih bio je dečko koji zivi u našem kraju i on je odmah rekao da hoće da aplicira ( znate već sve ono oko provere kreditne istorije ), poslao je dokumenta, prošao proveru bez problema i to je to, sve gotovo za dva dana :))

Mi smo zvanično u stanu do kraja oktobra, sublease je potpisan i on ulazi 1nov tako da sada imamo sasvim dovoljno vremena da isplaniramo selidbu. Malo smo u problem oko agencije, sve one u principu imaju neki minimum ispod koga ne rade selidbe i skroz je precenjeno u našem slučaju jer mi nemamo toliko nameštaja, ali šta drugo da radimo osim da izaberemo najpovoljniju. Upoređivali smo cene koliko bi bilo kada bi mi iznajmili mali kombi i vozili do Floride, opet izađe na isto tako da smo rešili agenciju pa kako bude.

Tamo ćemo u početku biti kod prijatelja na zapadnoj strani, to nam je daleko od mesta koje mi želimo, ali nema veze, samo da se mi prebacimo tamo pre zime, jer bi nam posle bilo sve teže da nađemo nekoga da preuzme naš stan ovde. Takođe smo shvatili da ne želimo budućnost ovde pa zašto čekati :))

Što se mesta koje mi želimo tiče više ne znamo ni sami jer se Bokiju dosta firmi javlja iz mesta Boca Raton pa nam se sada sve okreće ka tome. Ja sam malo guglala na temu nacionalnosti, stope kriminala, okoline i oduševila se podacima koje sam pročitala tako da ćemo još videti, ovde se stalno nešto novo dešava pa nećemo da brzamo sa odlukama. Pre samo mesec dana smo shvatili da želimo da se selimo i evo nas na korak od toga za tako kratko vreme…

Što se ugovora sa agencijom tiče, mi smo još uvek tu “prisutni” na papiru i upravo iz tog razloga smo sastavili ugovor sa notarom koji je pravosnažan pred zakonom i koji potvrđuje da novi stanari snose sve troškove i odgovornosti od dana kada se usele pa do završetka ugovora, a to je kraj aprila. Dečko koji je uzeo stan je amerikanac i da smo ga takvog tražili ne bi ga našli, toliko je fin da nemam reči, pre neki dan je došao kod nas da potpiše ugovor pa ostao na kafi  :))

Poruka ovog teksta je da ukoliko vam treba prostiji ugovor, potpis, pečat između više lica to možete uraditi preko advokata ili notara ( kod nas ja mislim da ovako nešto može u opštini da se pečatira, ali ne i ovde ), međutim za ovako sitne stvari vam ne treba advokat, što biste plaćali da vam neko sastavi tekst, napravi formu kada možete i sami uz pomoć google i uz savete iskusnijih prijatelja. Naravno za ozbiljnije stvari i treba da odete pre kod advokata nego kod notara. Notara potražite u vašoj banci gde imate predhodno otvoren račun. Ovo je samo naše mišljenje i iskustvo koje smo želeli da podelimo sa vama …

 

Podeli Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *