Od Chicaga do Floride

od Chicaga do Floride

Sada vam pišem iz toplijih krajeva :))

Evo nas na Floridi, zadovoljni, prezadovoljni… Sunčano, toplo, kupanje, plaža, bazen, trčanje, tenis ma nema dalje… Prvi komentar je bio, živećemo i na plaži ako treba samo da smo ovde :)) Ljudi su divni, ja sam ranije čula priče da su stanovnici Floride jako ljubazni, a sada sam se i uverila u to. Ono sto nas raduje je to što Florida nema State taxe, koje su u Chicagu bile 10.5%, pa vi sad zamislite koliko smo para dali samo na to ( na svaki mogući račun se obračunavaju te takse ).

Sada smo kod prijatelja dok se malo ne snađemo, bićemo ovde u Sarasoti nekih mesec dana, pa onda idemo na istočnu stranu. Planiramo uskoro da kupimo kola, pošto je ovde nemoguće živeti bez istih, nakon toga se bacamo u potragu za stanom. Pisaću posebno o tome kada dođe vreme.

Da napomenem za pakovanje, tu bih vam savetovala Home Depot za kutije, najlone i sve ostale sitnice. Imaju lepo organizovan deo, piše “moving” i tu imate objedinjeno sve na jednom mestu. Mi smo tu sve pokupovali, zatim spakovali i utovarili sami, nemamo mnogo stvari pa nam nije bilo teško.

Selidba je protekla sjajno, bez ikakvih problema. Raspitivali smo se po agencijama o cenama, ali se na kraju najviše isplatilo da mi vozimo sami i bilo nam je super, pravili smo pauze i uopšte nam nije teško pao put. Vozili smo dva dana, po 9 sati, a noć smo prespavali u hotelu, negde na pola puta između Chicaga i Floride, grad Chattanooga, Tennessee. Kamiončić smo iznajmili preko Budget, platili smo 1000$, inače je dooosta jeftinije kada biste ga iznajmili za lokalnu selidbu, ali ovo naše ima full osiguranje i neke dodatne takse jer je iz države u državu i plus to što ga ne vraćamo na početnu lokaciju, već ostavljamo ovde na Floridi. Gorivo nas je izašlo skoro 200$ što upšte nije puno, a prešli smo 1250 milja ( 2000 km ). Hoteli nisu skupi, ima ih dosta, cene su oko 40$, 50$ pa na gore. Naš hotel se zvao Best Western i zaista imamo samo reči hvale, prelep, čist, uredan, osoblje ljubazno, naša iskrena preporuka ako se nekada nađete na putu pa vam treba prenoćošte. Na ovoj našoj relaciji ih je bilo baš dosta, pa predpostavljam da ih ima i na ostalim mestima.

I takooo, to je to ukratko, ako se neko od vas bude selio slobodno pitajte možda možemo da pomognemo sa nekim informacijama.

 

(foto: pixabay.com)

 

Podeli Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

You may also like...

6 Responses

 1. Pollex says:

  Sada da čekamo post o 15 dana u floridi 🙂
  Naime vidi se da se lijepo snalazite ali stvarno imate ogroman budzet mislim u USA ste mozda po koji mjesec itd a vec mozete da izdvojite po 1000$ za rent nekog kamiončića, 200$ za naftu, 100$ za spavanje i od prilike 100$ za potrebe puta (hrana,pice itd) je oko 1500$ početnog troška. Prosto ne mogu da se nekako skontam oko tih cifri jer ste prije uzimali apt na rentu od 1 godinu, potrošili brdo novca čekajući papire itd. a opet sve na kraju dobro ispadne 🙂

  • Marijana says:

   mozda i vise hehe, posto 15 dana nije dovoljno da se stekne neka realna slika 🙂 Videcemo sta ce se desavati usput, neke situacije pa cu pisati o tome, recimo kao kupovina kola.. E sto se apt tice, uzme se na godinu dana ali ga placas dok zivis tu, nije ona varijanta kao negde sto ima da se plati cela godina unapred.. Dobro si ti to izracunao, ali 1500$ je smesna cifra kad zivis ovde, dosta se zaradi, a dosta se i potrosi 🙂

 2. Pollex says:

  1500$ nekako mi se cini bas lijepa cifra. Jer ako radim npr za 17$ po satu na kraju mi plata izađe na nekih 3400$ I onda ide čista matematika a volio bi Marijana da me ispraviš ako sam negdje pogrijesio.
  Plata 1 člana na tročlanu porodicu (me,wife and 2yrs old boy)
  3400$ – paycheck
  1200$ – rent 2 bedroom centar of city
  500$ – food
  100$ – public traffic
  400$ – utility
  300$ – Clothes
  500$- (some extra expenses who knows for what o_O )
  Ima li smisla ?

  • Marijana says:

   Nema smisla 🙂 To je jako malo para za troclanu porodicu gde radi samo jedna osoba, takodje nemoj da zaboravis taxe koje ti se odbijaju od svakog ceka. Za nas dvoje je 1500$ koje sam pominjala zaista nista, jer oboje radimo i nemamo dete. Morate ili da donesete vecu ustedjevinu za pocetak ili da ti radis dva posla, ili jedan posao gde ces mesecno da pravis preko 5000$ ili da korigujete rentu stana, iznajmite manji jeftiniji stan, zivite kod prijatelja za pocetak, sve to zajedno pa cete se ukalkulisati nekako

 3. Sasa says:

  Hvala na blogu !

  Cekamo vijesti iz Floride 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *