Mesec dana na Floridi

Florida beach
Knjiga, palme i meni više ništa ne treba :)

Toliko mi je vaših mailova stiglo u poslednje 2 nedelje, ali nikako da se namesti trenutak da sednem da napišem post, sve se mislim da li da sačekam još ovo, još ono, ali evo konačno su tu nova dešavanja i mogu da vam kažem da mislim da imamo više sreće nego pameti. Cela ova avantura nije laka uopšte, po treći put krećemo ispočetka, treba sve to izgurati psihički, ali hvala Bogu sreća je na našoj strani pa se sve završi na kraju kako treba 🙂

Mi smo i dalje kod prijatelja u mestu Sarasota, za ovih mesec dana ovde smo se toliko nauživali i opustili da smo i više nego spremni za novi početak. Sledeće nedelje u utorak se useljavamo u naš novi stan, a priča počinje ovako …

Mi smo po dolasku na Floridu bukvalno zamislili kako bi želeli da izgleda mesto gde bismo ziveli. Uz neka istraživanja od ranije shvatili smo da je to jedan gradić iznad Miamia, zove se Boca Raton, ali su nas neki poznanici savetovali da je Fort Lauderdale prvo mesto za nas. Mi smo prihvatili savete i želeli smo to i da proverimo pa smo pre dve nedelje prvo zakazali nekoliko stanova za razgledanje u Fortu. Boki je ujedno imao i razgovor za posao blizu pa smo taman bili sve lepo uklopili, međutim po ulasku u grad mogli smo odmah da se okrenemo i vratimo nazad koliko smo bili sigurni da to ne želimo. Kako bismo ispoštovali ljude otišli smo da pogledamo stanove, znajući već unapred da od toga nema ništa. Da ne shvatite pogrešno, Fort je super mesto, ali po našem mišljenju samo ako živite u centru ( koji je preskup za naše zahteve i prohteve ), sve okolo i malo dalje od centra nije toliko praktično ako nemate kola, neki delovi nisu bezbedni uopšte. Ima tu još nekoliko bitnih razloga, ali ne bih da ih nabrajam ovde. Prošli smo pored plaže u 14h i toliko je bila dobra atmosfera, veselo, mnogo ljudi, muzika na sve strane, kao da je veče, a ne dan. Baš neka posebna, pozitivna i luda vibracija. Las Olas ulica je prelepa i puna života, ali nekako celokupan utisak je da to nije to pa smo rešili da nakon nedelju dana zakažemo stanove za gledanje u Boca, što je i bio prvobitan i jedini plan.

Po dolasku bilo je dovoljno da se pogledamo i sve nam je bilo jasno, to je ono što smo zamislili ( zato kažem više sreće nego pameti :)) ), Boca Raton je jedan kulturan grad, prelep, čist, ima divan centar i veliku prelepu plažu, ma kao da ste u nekom filmu. Kako smo se raspitivali ima dosta dobrih škola i fakulteta, samim tim je bezbedno za život i super za decu i budućnost, a kada nam se luduje za čas ćemo da se spustimo do Forta ili Miamia. Ja bih Bocu nazvala velikim predgrađem koje ima sve, mirno ali opet dovoljno živo da vam nikada ne bude dosadno. Upravo to smo komentarisali u Chicagu, gde ćemo, šta ćemo kad dođu klinci, nije nam se išlo u dosadna predgrađa niti smo želeli tu da ostanemo, ali eto sudbina nam je ubrzo dala odgovor :))
Stanove koje smo gledali su prelepi, ali dosta skupi i trebalno nam je neko vreme da uopšte presečemo u glavi da ćemo stan plaćati skuplje nego u Chicagu. Ali verujte mi da smo mi toliko sigurni i oduševljeni, da ćemo vrlo rado i malo više da platimo, ali da budemo ispunjeni i zadovoljni. Klima nam odgovara, ljudi su divni ovde, vedri i raspoloženi, utisak je veoma pozitivan za sada.

Na kraju smo uzeli prvi stan od svih koje smo pogledali, moram da napomenem da još dok smo oglase pretraživali nekako smo najviše težili tom stanu, imali smo neki osećaj. Nalazi se skoro pa u centru i od svega je udaljen 15ak minuta peške pa nam kola u samom startu nisu potrebna. Počela je sezona ovde pa su lepo organizovali i autobuse. Plan je da uzmemo kola onog trenutka kada jedno od nas dvoje nađe dobar pravi posao, a nadamo se da će to biti uskoro :))

Kada se uselimo u novi stan pisaću vam kako je prošao proces iznajmljivanja i šta su nam tražili od dokumenata, takođe i kako je prošla nova selidba.

 

(foto: pixabay.com)

 

Podeli Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

You may also like...

4 Responses

 1. Aki says:

  Pozdrav, da li ima smisla otici u ameriku i probati ziveti ako pritom malo znas engleskog ?
  da li se isplati pokusati potraziti lepsu buducnost 🙂 ?
  Hvala Unapred

  • Marijana says:

   Pozdrav Aki, ne znam koja bi bila vasa situacija, nije jezik najbitniji. Ukoliko imate nekoga kod koga biste mogli da ostanete neko vreme, takodje ukoliko imate neki iznosn novca da ponesete dok se ne snadjete za posao onda da, u tom slucaju treba probati, jezik se lako nauci. U suprotnom je veoma rizicno. Mi smo slabo znali engleski kada smo prvi put dosli, ali cekao nas je studentski posao i smestaj pa nije bilo tako tesko … Ako vas samo jezik koci, onda sacekajte koji mesec, naucte dodatno engleski pa dodjite. To je moj savet 🙂

 2. Sasa says:

  Hvala na postu!
  Cekamo nastavak…uslovi…cijene…i ostalo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *